Det finns mycket goda viner här. Och min vän och kollega A har hittat ett ställe i närheten där jag bor som specialiserar sig på naturviner. Det ska jag köpa med mig hem.

Det fanns en hel del ölsorter. Igår var det ju lördag och på lördag är det fest här i Newtown och många gick till “bottle shop” för att köpa upp sig på det som behövdes för stunden. Där är ölen och vinet kalla. Även i Norge kan en kund få kallt vinn när det inhandlas på “monoppolet”. Men inte i Sverige. Men om “Bajen-partiet” vinner valet nästa gång så kan det bli ett faktum. Kika gärna på uppmaning 12 i partiprogrammet…. Helheten känns något vinklad.

Många (men absolut inte alla) har en BYO (bring your own) policy som gör att gästerna kan ta med sig alkohol till restaurangen och så betalar man lite grann i en slags “öppna-flaskan-få-glas-kostnad”. Igår såg jag många som gick med flaskor på väg till restauranger… Utan påsar utan med en pava i näven.

De dricker annorlunda här. Känns det som. Det verkar som det dricks på alla tider. I Sverige är ju söndagen lite … helig. Här kör man på och sänker priset på “Bloody Mary” till 10 AUSD på söndagen i en pub nära mig. Samtidigt har vanorna ändrats i Sverige också och en sak som är helt klar är att det dricks MYCKET mer runt mig nu. Och då talar jag om mina jämnåriga vänner. Kan ju ha med ålder och ekonomi att göra… (det här med samband…. är inte lätt….)

”Tja ..”, säger en vän ” nog blir det ett par glas vin om dagen och kanske en aperitif och en whiskey efter maten. Varje dag. Utom när jag festar…”Jag är annorlunda i så motto. Jag har till och med haft ett nyårslöfte att dricka mer. Noterade häromsistens att (och detta är nästan pinsamt) att varje gång jag dricker själv så skickar jag en bild…. På den här turnén har jag varit på pub en gång och druckit …. och tog förstås en bild. Jag kanske har fått för mig att det är mindre farligt att dricka om jag gör det socialt och on jag är själv så kan jag alltid ta en bild och skicka till någon. Näsan genant.

Jag är bakom ölen. En utmärkt IPA.

Här sitter jag på en pub (där människor hälsar på en och börjar prata… (läskigt, va) och längst bort i hörnet är det några som gör dumplings för hand och serverar sugna gäster. Eftersom jag har fotat och lagt ut så har inte druckit ensam/själv. Smart, va?

När jag var här (på Sydney U) första gången så fanns det en drinkvagn som administratören hade hand om . Den kom fram efter seminarierna om någon ville ta sig ett glas öl/vin eller kanske till och med sprit. För at smälta det som sagts liksom. “That is totally forbidden now”, säger C. “That’s boring” säger jag. “Well”, säger C, “I have some in the drawer if you need.” Need???

Här serveras det en “scooner” och en “pint” när öl på fat beställs. Priset skiljer sig kraftigt mellan ställen och nere vid Operan är det över 120-lappen för en öl. På King Street – alltså på min gata i stan – där kostar en scooner (40 cl) runt 70 spänn (10 AUSD). Newtown heter området som jag bor i och en typisk skylt utanför en pub ser ut så hör:

Vädret då: Tja det är ganska kallt. Jag har på mig långbyxor och en skjorta och fryser lite. Det har regnat (eller droppat) lite och himlen är grå. Då kan jag jobba. Det är bra. Har rättat färdigt en tenta eftersom vi kan ha tentan på dator. Så nu vet mina kollegor hur jag känner mig: besviken. Efter varje tentarättning infinner sig en slags tomhet och självkritik. Och ilska över lata studenter. Och… så kommer räddningen – det finns alltid några stjärnor. Men (…. nu är det sambandsdiskussion igen…) de är nog inte stjärnor för att jag har gjort något annat än att undvika att släcka dem.

PIIIIP: Somnade 21 och vaknade 01.45 och har varit vaken sedan dess. Såg säsong tre av Goliat – en TV-serie på PRIME. Riktigt bra. Billy Bob Thornton är alkad advokat som försöker lösa ett miljöbrott… Jag var pigg när jag såg den. Men nu är jag helt slut och klockan är 18.15. Får gå en promenad. Hörs.