Men vad är då livets mening? Det är en liten fråga som jag tänkte blogga om….
==
De senaste tio somrarna har jag försökt att ha ett tema på mina tankar. Alltså så här: Jag försöker tänka på en viss grej när jag är ute och promenerar eller diskar eller ska sova eller – i praktiken – när jag inte lyssnar på bok. JAg har tänkt på “det perfekta mordet”, “Sliding doors”, “brott och straff” och även på “meningen med livet”.
==
Jag har förstås inte en susning, men ett sätt att ta sig an det är förstås att börja med en slags religiös fundering. Finns det ett liv efter detta? Det verkar – minst sagt – svårt att studera empiriskt… En av mina vänner menade att oavsett om man tror på en Gud eller inte så verkar det ganska meningslöst att leva om det inte finns konsekvenser för de människor som vi skulle anse som onda. Alltså om de inte straffas på jordelivet. Argumentet är att det inte kan vara OK att man “kommer undan” som ond eller “glöms bort” som god. Jag hade en metodfråga till denna hypotes om livet och livets mening:
“Hur många Terrabyte behövs för att samla all data för alla människor HELA tiden?”
“Molnet, du vet…”
==
Min ambition under sommaren jag tänkte på detta var att hitta ett begrepp som kunde sammanfatta “meningen med livet”. Är det Lycka (som Boulding skulle säga)? Är det nytta (som Becker skulle säga)? Är det pengar (som säkert någon skulle säga? Är det att förstå sig själv (som säkert någon annan skulle säga)? Är det kärlek? Är det vänskap? Är det barn? Är det barnbarn? Eller är det helt enkelt en korkad fråga… eftersom alla saker är viktiga?
==
Så… jag ändrade frågeställning: Vad är det som är det som gör mig glad på jobbet? Den frågan kändes rimligare att ta sig an om man bara har en sommar på sig. Det jag kom fram till var “att lära sig nytt”. Det i sin tur ledde till att jag kom fram till att en av de bästa indikatorerna jag kan ha för “att lära sig nytt” är “att ha fel”. Det fick konsekvensen att jag i en intervju i tidningen Balans fick epitetet: Professorn som älskar att ha fel!
==
Ensamhet eller att vara själv
Det är dubbelt det här med att åka hem. Jag menar – det ska bli otroligt härligt att träffa M, H, J, A, O och M. Igår Skypade jag med O och jag ville göra det som M gör när vi SKYPAR: ÄTA UPP TELEFONEN! Jag längtar efter att få krama alla bokstäverna!
==
Samtidigt är det härligt att vara här och leva detta låtsasliv där jag inte har några egentliga krav på mig. Är jag för mig själv eller är jag ensam?
==
Det är en stor skillnad mellan ensamhet och att vara själv. Som min far sa. “Det är HÄRLIGT att vara ensam om någon väntar på en”. Hade jag flyttat hit själv hade jag säkert haft en klump i magen HELA tiden. Men – jag har ju aldrig bott själv. Är 55 och har alltid bott med någon annan. Ofta med många andra. Ett av resans syften var att få prova något nytt eftersom jag tycker att jag kan det här med att “bo flera” utan att det är något som stör mig överhuvudtaget. Kan jag bo själv?
==
Innan jag reste sa M att det var några saker hon inte skulle sakna nu när jag skulle vara borta i 10-11 veckor. En av dem var att jag inte stänger skåp. Jag öppnar dem. Men jag stänger dem inte. Jag kan konstatera att inte heller jag skulle sakna att jag inte stänger skåp… Kan komma hem från jobbet och då är det 5 skåpluckor öppna… BAD. TERRIBLE SICK (Trump, 2017).
==
Heja Bajen.