Jag har fortsatt att läsa Foucault och det är fortfarande kul. Hans diskussioner om straff är speciellt intressanta. Ett av hans argument är att det går att studera vad som är ‘normalt’ i samhället (vilket är det fenomen som de flesta samhällsvetenskapliga forskare är intresserade av) genom att studera det som är “vansinnigt”, det som är “sexuellt avvikande” eller hur vi ser på straff. En riktigt kreativ metod.
==
Han skriver en hel del om hur straff ses på ur en neo-liberal ekonomisk teori (som in princip betyder ‘amerikansk nationalekonomisk’). Han använder mest Becker för att illustrera hur han det går att göra “allt till ekonomi”. När man reser i Kalifornien på El Camino Way så märker man snart att det är olika bötessummor för fortkörning på olika delar av vägen. Ibland kostar det 232 dollar och ibland 343 dollar. Detta beror på att de ser på straff ur en nyttomaximeringsfunktion. De gör följande kalkyl:
* Fortkörning skapar problem. Det problemet går att beräkna.
* Om man tog alla som körde för fort så skulle böterna vara (fortkörningsproblemskostnader+administration)/antal fortkörare.
* Men eftersom man inte tar alla så får man göra en kalkyl på hur stor sannolikheten är att ta fast fortkörare. Om sannolikheten är 50% så blir det kvoten i punkten ovan * 2.
* Konsekvensen är att om det är lägre böter på en del av gatan så betyder det att det antingen är större sannolikhet att man åker fast eller att man har kalkylerat lägre kostnader för fortkörning eller administration
==
I Sverige har vi ett annat synsätt. Där arbetar vi med något som kallas för pyramidbestraffning. Den idén grundar sig på att människor nog inte vill göra fel och att de därför först och främst ska bli informerade eller kanske utskämda. Samtidigt finns det brott där vi inte verkar kunna ha denna inställning. Då tar vi till andra åtgärder. Startpunkten är dock inte ekonomisk utan snarare en preventiv idé. OCh det finns nog en hel del som rakt av ser det som “öga-för-öga”…
==
Men – som Foucault skulle antagligen skulle säga – det är genom straffskalan som vi börjar förstå vad samhället ser som oacceptabelt.
==
Straffskalor leder förstås till problem. Hur ska vi jämföra ekonomiska brott med våldtäkter? Rån med klotter? Bedrägeri med vapenvägran? Och inte minst – där Sverige har skiljt sig (och fortfarande skiljer sig) kraftigt från andra länder: narkotikabrott jämfört med alt annat. Hittade den här:

==
J – en kollega – berättade att för 10-15 år sen så var det pinsamt att man som australiensare var en person som hade personer som hade förfäder som var brottslingar. Vilket antagligen gällde många… Nuförtiden – sa J – är man stolt. Igår köpte jag öl och de byggde sitt varumärke på att det var en skurk som hade startat bryggeriet:
==
Talade med C – en annan kollega – som berättade att hon hade ett barn som var tre år.
“So is she in daycare?”
“Yes, both my husband and me are academics. We both work.”
“Excuse me for asking – but is this a public service?”
“Nope. We pay around 20.000 dollars a year for the daycare”
“WOW. It must be a GREAT daycare!”
“Nope. Just a normal one. We calculate 120 dollars a day (850 pix). We can afford it, but there are couples who just cannot and it is better for one of the parents to stay at home”
“Yeah… I get that”
“…. so we cannot afford to get another kid. I mean 240 dollars a day… One of us would have to quit working…”
==
Generellt så verkar det vara så att den svenska socialingenjörskonsten har gjort ett stort genomslag i Sverige. Någon har frågat sig – hur ska vi få ut kvinnorna i arbetslivet? Hur ska vi se till att det finns ett system som är relativt tydligt från ‘ax-till-limpa’?
==
Det är så (pinsamt) tydligt att jag är mer pro-Sverige när jag är utomlands än när jag är hemma… När jag läser svenska nyheter härifrån tänker jag: “Oj då… det var tydligt lite stökigt i dockskåpet…”
==
Jag har försökt förstå hur man ska gå i Australien för att ta sig till olika ställen utan att korsa gator som inte har övergångsställen. Det är helt omöjligt. Det finns ingen svensk socialingenjörskonst i Australien. Men – det verkar förstås ganska rimligt… Allt är ju upp-å-ner…
==
Regn
==
Undrar hur ni har det hemma?
==
Såg att jag har ca 100 unika besökare på bloggen. Kul!
==
Igår åt vi middag på hemma – T, J och O. Och jag. De lagade maten. Mysigt.
==
Jag har hittat ytterligare en sådan där Banksikopia. Den var på vägen till Universet och jag har inte sett den förrän nu. Men nu tittar jag på den varje dag. Och blir glad.