I fredags blev jag medbjuden med en kollega att gå ut och ta en öl. Vi gick på puben närmast och det var många som han kände igen. De var de s.k. extras. Logiken är så här: De anställda här koordinerar kurserna och kör en eller två grupper (det är ju 1400 studenter). Resten kör “extras” som är några som är praktiker eller som är doktorander. Alla får exakt samma PPT bilder och dessa presenteras på ungefär samma sätt. På puben träffade vi en australiensare (som jag inte förstod vad han sa) men som tydligen berättade att han har fyra kvällsseminarium i veckan. Han arbetar dessutom heltid på dagarna. Så när man är anställd i Australien så arbetar man som “koordinator” för en kurs…
==
Vi gick sedan iväg och åt med hans fru (bägge holländare), en tysk kompis och hans thailändska fru och några av fruns landspersoner…. Svårt att höra på ställe med hög musik… och sedan thai-engelska…. fattade mycket lite. Försökte läsa på läpparna, men de stängde ju knappt munnen så det var också lönlöst.
==
Vi talade om planering och jag sa att det var så gott som omöjligt att “impulsivt gå ut och ta en öl och ändå mindre – gå ut och äta med kompisar i Stockholm”.
“We plan a lot”
“We don’t plan. So sometimes we just go somewhere for a weekend. Actually now I had to plan because we are going to hike and the cabins were booked I had to book for November! That is sick!”
“Well… you know in Sweden…”
==
Kanske är det AVSAKNADEN av planering som gör att det känns mer ‘laid back’ här? Det kan iofs tyckas vara en paradox eftersom ju mer man planerar desto lättare blir det vara ‘effektiv’ med sin tid. Men det betyder nog också att man FYLLER sin tid… Kan en lösning för den alltmer ökande stressnivån som jag kände av i Sverige är att “planera mindre”?
==
STORA VÅGOR – fast det inte märks här – i lördags. På väg till Manley såg vi fina skepp. Och det var badförbud…
==
Med vi menar jag guddotter O och jag som tog en Mojito på Darling Harbour. Det är fint där, men känns lite turistiskt och tillrättalagt.
==
Då är det bättre med Newtown. Det är “weird and safe”. Där bor jag. Full stop.
==
En sak man märker är att de inte har så mycket solpaneler i Sydney. Det finns fler i Stockholm. Det är – milt sagt – konstigt.