För ett par år sen var vi ett gäng som skrev en bok om försvaret. Min egen analys av att Sverige är “the suburbia of the suburbia of the world” är att vi inte har varit i krig. Det finns ingen större extern anledning. Det är därför jag numera sällan yttrar mig ett dugg om försvarets budget. Kalla det för “jinx” eller vad ni vill, men om det är så att försvaret har något med freden att göra så är det värt varenda spänn. Det är ju förstås en “leap of faith” att det är just det svenska försvaret som bidragit till freden, men … man kan ju aldrig veta.
==
Jag minns att jag var väldigt ambivalent till EU inför folkomröstningen. Det kändes som om makten flyttades till något man plats. To a galaxy far far away. Efter valet gjorde jag en studieresa till Bryssel och träffade en äldre man som frågade oss följande:
“I know you – in Sweden – will pay more than you receive. But IF this payment is a way to get peace in Europe – is it not cheap? Yes, sir.
==
… och ja – det finns andra problem… men OM det ökar freden SÅ…
==
“Ja. Den krykke falt. Men det kan ikke du vet med sikkerhet”
Det sa den norske ekofilosofen Arne Næss en gång när han stod på scenen och frågade oss vad som skulle hända om han släppte kryckan. Skulle den fall till marken? Sen släppte han den…
==
Skriver om mätbarhet. Hur ska vi förstå mätbarhet? Och det enda som kommer i huvudet är textraden från de svenska poeterna FREESTYLE:
“Tänk om man kunde mäta kärlek i ton, skulle göra ont om man tappa den på tån”

=Igår kom guddotter på besök. Hon bor och studerar i Newcastle. Det är en bit härifrån (typ 3 timmar med tåg) och hon kom ner inför helgen. Trevligt! På lördag ska vi åka till Manley och försöka hitta ett svenskt fik. Det visar sig att det är WORLD-DAY på min födelsedag och på den så ska folk ta med sig mat från alla världens hörn. Jag tänkte därför tjacka ett par prinsesstårtor. Först tänkte jag baka kanelbullar, men … jobbigt … jag hittar inte jäst i butiken och jag bor ihop med en gasspis och det kommer bli mjöl över hela köket och… jag är lat.
==
Newtown är fullt med väggmålningar. Det är – som min guddotter sa – hippa stället.
Parkeringsvakterna ser något tuffare ut här med Aussiehatt och allt:

De kritar däcken för att se om bilarna flyttat på sig… oj vad jag var sugen på att sudda. Min hjärna rör sig alltid mot att dj-las med regler….
Jag höll på att bli överkörd igår eftersom jag har blivit så självsäker att jag tittar i min telefon när jag går. Note to self: “VÄNSTERTRAFIK – DU KOMMER DÖ OM DU INTE KONCENTRERAR DIG!” Det finns olika typer av övergångsställen här. Det måste ända sägas vara idiotiskt. “Bilar är hårda och människor är mjuka” (från skol-TV 1972):
==
Igår gick jag en promenad och åt en lunch på ett ställe nära Redferns station. In kom ett gäng skrattande herrar med kavajer. Och det är konstigt i Redfern. Så jag kollade på dem och de hade pickadoller i bältet. Allt såg ut som en klassisk amerikansk rulle. De betalade inte heller för kaffet. USA:s 51 stat.
==
Jag har ju också ett ticks att jag blir galen på ineffektivitet. På det här stället – som hade 40 sittplatser – såg jag 8 som arbetade. ÅTTA PERSONER. Det som verkligen hör till att alla ser sjukt upptagna ut. När poliserna hade gått så var det disk på bordet. Två olika personer hämtade de fyra kaffekopparna och några fat. Inom loppet av 4-5 minuter. Men de lämnade en grej. Jag får andnöd.